NAV’s historie

NAV er en forkortelse for Navision. NAV er et økonomisystem til mellemstore og store virksomheder.

NAV ejes og udvikles i dag af Microsoft, men NAV har en lang historie bag sig, og har siden begyndelsen i  1984 haft forskellige navne.

Det var oprindeligt vennerne Jesper Balser, Torben Wind og Peter Bang, der udviklede NAV, mens de stadigvæk gik på DTU. Deres firma hed PC&C.

Kært barn har mange navne

Den første udgave af programmet hed PC Plus. PC Plus kunne desværre kun anvendes af een bruger ad gangen, og derfor blev efterfølgeren Navigator lanceret i 1987.

PC&C havde som nogen af de første i verden introduceret et ægte klient/server-program, hvorved Navigator kunne bruges i de små netværk der i disse år skød op med raketfart over hele verden. Navigator var også kendt i branchen som IBM-Navigator, idet IBM var ene-distributør i Danmark, og programmet blev kun solgt via IBM’s Erhvervscentre i Danmark. IBM stillede store krav til deres forhandlere, hvilket på dette tidspunkt var uhørt i branchen også uden for Danmark. Men det gav pote og Navigator blev hurtigt et af de førende økonomisystemer i Danmark.

I 1989 blev version 3 lanceret. Forskellen på denne og de tidligere versioner var at denne version nu havde et indbygget udviklingsmiljø og eget udviklingssprog. Ændringen medførte at forhandlerne nu kunne rette stort set alle områder af systemet og tilpasse det nøjagtigt efter kundernes krav. Det gjorde at der nu begyndte at komme meget avancerede tillægsløsninger, så som løn og MPS/produktionsstyringssystemer til Navigator. Dette betød at Navigator også voksede i markedet og ikke længere kun var forbeholdt de helt små løsninger med mellem 1 og 10 brugere, men selv på dette tidspunkt havde kunder med over 100 brugere.

Med version 3 begyndte Navigator også så småt at slå igennem i udlandet. I starten primært i Tyskland, Spanien og på Island. Men senere også i mange andre lande. I de fleste lande blev Navigator kaldet Navision. Dog ikke i USA, hvor man havde besluttet at kalde programmet for Avista. Som en følge af denne internationalisering ændredes navnet fra PC&C til Navision Sofware A/S.

Samtidig med Windows 95 i 1995 kom den første windowsbaserede version Navigator Financials. Og kort efter blev navnet også i Danmark ændret til Navision. Version 3 af den windowsbaserede version blev først kortvarigt kaldet Navision Solutions, men allerede fra version 3.01 blev dette ændret til Navision Attain.

I 2002 opkøbte Microsoft Navision A/S og med frigivelsen af version 4 blev navnet så “Microsoft Business Solutions – Navision”. Med frigivelsen af version 5.0 blev navnet ændret til “Microsoft Dynamics NAV” (udtalt N A V).

I oktober 2008 blev “Dynamics NAV 2009″ lanceret. Med denne version blev der introduceret en ny klient, kaldet den rolebaserede klient, og denne klient skulle afløse den “klassiske” klient. Begge klienter kan dog bruges side om side i denne version.

I slutningen af 2012 blev “Dynamic NAV 2013″ lanceret, og fra og med denne version er det kun muligt at anvende den rollebaserede klient. Læs mere om NAV her.